• Fără categorie
  • 0

Tangram – pătratul magic

Învăţător IONESCU DAN

Grup Şcolar “Preda Buzescu”

Berbeşti – Vâlcea

Se pare că cel mai vechi joc de decupări este TANGRAM. El constă dintr-un pătrat din care au fost decupate, într-un anume fel, şapte figuri geometrice numite “tanuri” (cinci triunghiuri, un patrat şi un paralelogram). Jocul provine din China antică, unde se spunea despre el că dezvoltă spiritul şi mintea şi era îndrăgit atât de copii cât şi de adulţi.

Ca orice joc chinezesc şi acesta are o legendă:

„În vremurile vechi, un împărat a chemat la palatul său mulţi meşteri învăţaţi, pentru a-i făuri fiului său cea mai minunată jucărie. Meşterii au confecţionat multe jucării frumoase, dar copilul se plictisea foarte repede de fiecare dintre ele. În cele din urmă, la curtea împărătească a sosit un învăţător, spunând că şi el are pentru fiul împăratului o jucărie şi a scos din traista sa un simplu pătrat de hârtie. Crezând că-şi bate joc de el, împăratul a poruncit ca omul să fie biciuit. Însă, învăţătorul a tăiat repede pătratul în mai multe bucăţele şi l-a chemat pe copil să se joace. În cele din urmă, atât copilul, cât şi împăratul, împreună cu toţi curtenii săi, au fost vrăjiţi de această jucărie simplă, dar interesantă.”

Atractivitatea care l-a făcut celebru constă în faptul că cele şapte tanuri (2 triunghiuri mari, 2 mici şi unul mijlociu,un pătrat şi un paralelogram ) pot fi aşezate în diferite combinaţii pentru a realiza forme şi imagini. Cele şapte figure geometrice sunt decupate dintr-un pătrat mai mare iar noile figuri se realizează după anumite reguli:

  • Se vor folosi toate figurile care alcătuiesc pătratul iniţial ( şi numai ele )
  • Figurile se vor aşeza una lângă alta, fără suprapunere
  • Toate figurile se vor aşeza în acelaşi plan
  • Piesele pot fi folosite pe ambele feţe, acestea fiind colorate identic

Cei care deja au început să guste din plăcerile  acestui joc spun că Tangramul “nu este un joc în adevăratul sens al cuvântului ci mai degrabă o filozofie, o atitudine faţă de viaţă” deoarece din doar 7(şapte) figuri se pot crea prin combinare peste 1600 de imagini reprezentand animale, pasari, vietati marine, oameni, litere, cifre, obiecte, castele, vapoare si multe altele

Jocul-jucărie, numit de către chinezi şi „placheta înţelepciunii”sau “pătratul magic”, conceput pentru a fi practicat de o singură persoană, a cucerit şi Europa şi America, stârnind un adevărat cult, dezvoltând, la cei care-l practică, răbdarea şi perseverenţa  oferindu-le posibilitatea de a  crea o mică lume a mozaicului bazându-se pe propria imaginaţie.

Dacă există posibilitatea de a construi mii de imagini cu ajutorul celor şapte figuri, nu acelaşi lucru se poate spune despre realizarea figurilor convexe al căror număr a fost stabilit, după mai mulţi ani şi prin calcule precise, la 13 (una este pătratul de plecare şi alte 12 prezentate în figura alăturată ) – un triunghi, şase patrulatere, două pentagoane şi patru hexagoane.

Spre deosebire de puzzl-urile clasice care utilizează zeci de piese pentru a realiza o singură imagine, tangram-ul utilizează doar 7(şapte) piese, întotdeauna aceleaşi, pentru a crea mii de figuri.

Toate aceste caracteristici ale jocului Tangram au făcut ca acesta să fie folosit în procesul instructiv – educativ aproape la toate nivelele şi în diferite secvenţe uşurând trecerea de la abstract la figurat, de la conceptual la concret, constituind nu de puţine ori baza unor anumite teste.

În învăţământul primar, utilizarea acestui joc în orele de limba si literatura română pentru recunoasterea literelor de către prescolari si scolarii mici, la matematică pentru recunoasterea figurilor geometrice, a mărimii lor, pentru orientare (sus, jos, alături, lateral spre dreapta, spre stânga…), la educaţie plastică pentru recunoasterea culorilor, şi abilităţi practice pentru aplicarea unor tehnici de lucru: decupare, asamblare, lipire, contribuie la dezvoltarea unei gândiri flexibilă, creativă şi a deprinderilor de a lucra individual, în perechi sau în echipe.

Iată în continuare câteva din multitudinea de imagini care se pot realiza cu ajutorul “pătratului magic”:

Pentru confecţionara  celor şapte tanuri ale pătratului Tangram se poate folosi următoarea modalitate care este accesibilă şi elevilor din ciclul primar.

PS: Dacă vă împotmoliţi, cereţi ajutorul unui copil: veţi fi surprinşi ce pot să facă cei mici cu cele 7 piese ale tangramului!

BIBLIOGRAFIE

-         Să învăţăm cu Tangram,Elena Lupsan, Cezar Mihail Bucur, Editura Didactica si Pedagogica, 2006

-         Matematică distractivă, Viorel George Dumitru, Ed. All, 2005

-         www.tangrams.ca/

-         www.archimedes-lab.org/tangramagicus/pagetang1.htmle

-         www.games.ztor.com/tang/

-         www.mate30.lx.ro/prezentari.html

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


6 × sapte =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>